wrapper

Beaking News

Budapest, 2012. november 8.

Első ízben ülésezik Budapesten az INWAPO (Közép-Európa belvízi és tengeri kikötőinek fejlesztési projektje) Irányító Bizottsága. A november 14-15-én megrendezendő tanácskozás házigazdája a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt., résztvevői a régió legfontosabb vízügyi és folyami hatóságai és vállalatai, közlekedési minisztériumai.

 

Az INWAPO projekt az Európai Unió támogatásával jött létre a „CENTRAL EUROPE” elnevezésű programjának részeként. A program célja Ausztria, a Cseh Köztársaság, Németország keleti részei, Magyarország, Olaszország északkeleti tartományai, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna közötti együttműködés ösztönzése. A program keretében a köz- és magánszervezetek bevonásával megvalósuló transznacionális együttműködési projekteket az Európai Regionális Fejlesztési Alap 231 millió euróval finanszírozza a 2007-2013-ig terjedő időszakban.

 

Az INWAPO projekt teljes költségvetése 3.808.299,40 euró. A fejlesztési projekt végrehajtásáért felelős konzorciumot – amelynek tagja a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. – a Velencei Kikötői Hatóság irányítja. Ennek keretében a vízi-, közúti- és vasút-logisztikai együttműködésében rejlő lehetőségeket kiaknázó beruházásokat támogatja.

 

A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. konzorciumi tagként olyan pilot projektet valósít meg, amelynek célja a Csepeli Szabadkikötőn belül elektromos áram és ivóvíz vételezési helyek kialakítása az I. sz. kereskedelmi medence két pontján. A BSZL projektbeni költségvetésének 10%-át Magyarország Kormánya biztosítja.

 

Ugyanakkor saját fejlesztési forrással a BSZL Zrt. nemrég megkezdte félmilliárdos összköltségű beruházását, amelynek keretében 10 ezer négyzetméterrel bővül a már meglévő 80 ezer négyzetméteres korszerű, konténeres árukezelésre alkalmas tároló területet, és felépül egy 600 négyzetméter hasznos területű irodaház is.

 

A jövő heti nagyjelentőségű tanácskozás házigazdája, a Budapesti Szabadkikötő egyébként az elmúlt években több mint egymilliárd forint értékű műszaki fejlesztést hajtott végre. Az ország legnagyobb trimodális logisztikai vállalkozása területén a Mahart Conteiner Center 2011-ben már közel 110 ezer TEU konténer forgalom mellett több mint 210 ezer TEU konténermozgatást bonyolított le. A szabadkikötőben egyszerre 18 hajó tud kikötni és rakodni. A cég és leányvállalatainak ömlesztett és darabáru forgalma meghaladja az évi egymillió tonnát.

logo venice port

 

 

 

Last modified on hétfő, 26 január 2015