wrapper

Beaking News

Budapest, 2012. november 20.

A Csepeli Szabadkikötő erősíti együttműködését a pozsonyi és a bécsi kikötőkkel, felméri közös szolgáltatások fejlesztésének lehetőségét és teszteli a vízi úton történő konténerszállítás lehetőségét az INWAPO (Közép-Európa belvízi és tengeri kikötőinek fejlesztési projektje) keretében. A többi között erről állapodtak meg az INWAPO Irányító Bizottsága tagjai november közepén Budapesten tartott harmadik ülésükön. A házigazda Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) vezeti ugyanis a projekt 6. számú, a partnerek beruházásait koordináló munkacsoportját. Ennek keretében a pozsonyi kikötő például daru felújítására, a bécsi kikötő rámpa fejlesztésére, több partner informatikai fejlesztésre fordítja az európai uniós pályázati forrást, míg a Csepeli Szabadkikötőn belül a hajók számára elektromos áram és ivóvíz vételezési helyek kialakítása valósul meg az I. sz. kereskedelmi medence két pontján.

 

A Magyarország legnagyobb trimodális logisztikai központját üzemeltető Budapesti Szabadkikötő Zrt. az INWAPO projekt által kínált lehetőségekkel élve tovább vizsgálja olyan fejlesztések és kooperációk lehetőségét, amelyek segítségével a a társaság a Közép-európai régióban is kiemelt szerephez juthat.

 

Az Európai Unió “CENTRAL EUROPE” programja által támogatott projekt irányító bizottsága ülésén a régió legfontosabb vízügyi és folyami hatóságai, tengeri és folyami kikötői valamint közlekedési minisztériumai képviseletében 30 szakember elemezte a folyami és kikötői áruszállítás jelenlegi helyzetét és a fejlesztés lehetőségeit. A magyar Vízügyi Főigazgatóság is tagja a partnerségnek és koordinálja a kikötők környezeti hatásainak a felmérését. A bizottság tagjai megtekintették a Csepeli Szabadkikötőben eddig részben saját, részben Európai Uniós forrásokból megvalósult fejlesztési projekteket és az egyik legnagyobb magyarországi konténer terminált. A BSzL Zrt teljes költségvetése a projektben 277.507 euró, amelynek 10%-át a Magyar Kormány biztosítja.

 

 

logo venice port

 

 


 

Last modified on hétfő, 26 január 2015